FacebookTwitterInstagramYoutube

Tips voor een goede CV

 

Jouw CV gebruiken in een open sollicitatie?

Schrijf je snel in!!!

nee, nu nog niet

 

load



Zorg ervoor dat jouw CV echt opvalt

Omdat een potentiele werkgever binnen 30 seconden heeft besloten of jouw CV de moeite waard is. Bijvoorbeeld door een unieke vormgeving en met een kwalitatief goede foto. Plaats je werkervaring in een chronologische volgorde en zorg voor een goede indeling.

 

Kies voor een professionele CV template

Met een professionele CV template laat je zien dat je een sollicitatie serieus neemt en er moeite voor doet om op te vallen tussen de rest. Een CV template is de ideale manier om snel en eenvoudig een creatieve CV te maken. Voor een eenmalige uitgave kun je op diverse websites zo´n template downloaden en daar dan keer op keer gebruik van maken, of je zoekt naar een voorbeeld CV.

 

Schrijf een krachtig persoonlijk profiel en beschrijf je toekomstvisie

Toekomstige werkgevers zijn dol op het stellen van vragen die gaan over jouw toekomstvisie. De meest gestelde vraag in sollicitatiegesprekken is hoe jij jezelf over 5 jaar ziet, dus onderschat dit onderdeel niet.

 

Maak een korte intro over jezelf

Welke karaktereigenschappen heb jij, die van grote toegevoegde waarde zijn voor jouw toekomstige werkgever en wat maakt jou zo uniek. Deze informatie moet uit jouw CV springen, maar houdt het wel kort en krachtig. In een motivatiebrief kun je hier altijd nog uitgebreider op in gaan.

 

Beschrijf kort en krachtig je werkervaring

Je werkervaring op je Curriculum Vitae is één van de belangrijkste onderdelen. Hoe moet je je werkervaring beschrijven om uitgenodigd te worden? Als je je werkervaring op de verkeerde manier beschrijft, verdwijnt je CV in de middenmoot tussen de CV’s.

Als je je werkervaring op de juiste manier presenteert, gaat je CV meteen bovenop de stapel om uitgenodigd te worden. Een werkgever wil zo snel mogelijk lezen wat je waar gedaan hebt en wat je daar precies voor elkaar gekregen hebt. Als je een lange rij personalia hebt, een waslijst aan opleidingen & cursussen en als je bij werkervaring begint met je eerste werkervaring, dan laat je de lezer op de 1e pagina ploeteren om op de 2e pagina de info te lezen die hij juist snel wil lezen. Begin dus meteen met je meest recente werkervaring.

Wanneer je ergens gewerkt hebt, van maand tot maand is in de meeste gevallen te gedetailleerde info. jaartallen volstaan. Dat heeft als bijkomend voordeel dat kleine gaten in je CV meteen zijn opgelost. Woorden als “werkgever” en “functienaam” kun je ook weglaten. De lezer snapt heus wel dat die bedrijfsnaam de werkgever is en dat de door jou uitgeoefende functie de functienaam is.

Benoem met bulletpoints de 5 belangrijkste taken. Ga niet te veel in detail, want dat voegt weinig toe. Belangrijk is, dat je bij de werkervaring van de afgelopen 5 jaar de behaalde resultaten vermeldt; dit geeft kracht aan een Curriculum Vitae! De taken van een Administratief Medewerkster zeggen niet zo veel. Als ze vermeldt: “in 6 maanden de achterstand van 250 dossiers weggewerkt”, dan maakt dat haar werkervaring ineens hot. Benoem de 3 belangrijkste taken en wees niet te uitvoerig, gewoon kort en krachtig. Dit roept vragen op en dat is juist goed; deze kunnen in het sollicitatiegesprek gesteld worden en je kunt de antwoorden voorbereiden.

Als je korter dan een jaar niet gewerkt hebt, vermeld dan geen maanden. Stel dat je met een baan gestopt bent in september 2011 en dat je in een volgende baan begonnen bent in maart 2012, noem dan de jaartallen 2011 en 2012. Als je langer dan een jaar niet gewerkt hebt, benoem dan wat je wél gedaan hebt: Als je via een detacheringsbureau werkt of via een uitzendbureau, dan kun je bijvoorbeeld 10 banen hebben gehad in 5 jaar tijd. Deze kun je het beste clusteren. Soms moet je daar wat creatief voor zijn.

 

Jouw CV gebruiken in een open sollicitatie?

Schrijf je snel in!!!

nee, nu nog niet

 

Opleidingen op je CV vermelden

Een van de belangrijke onderdelen van een CV is natuurlijk je opleidingsverleden. Dit gaat niet alleen over je middelbare school of vervolgopleiding, maar ook over specifieke cursussen die je gevolgd hebt. Het is vaak een belangrijk selectiecriterium voor werkgevers. Zorg ervoor dat je hiermee goed voor de dag komt.

Er bestaat geen standaard methode van hoe je je opleidingen op je CV noteert, maar vaak wordt het op de volgende manier gedaan. Je vermeldt dan de naam en plaats van de opleiding of school, het begin- en eindjaar en of je wel of niet je diploma behaald hebt. Als je nog maar weinig gegevens op je CV hebt, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld ook zaken als je vakkenpakket toe te voegen. Ook cursussen kunnen belangrijk zijn om te vermelden.

Let er hierbij wel op dat ze van belang zijn voor de functie waar je op solliciteert, zeker als je al veel ruimte gebruikt hebt met je andere opleidingen. In het bezit zijn van een typdiploma zal helemaal niet belangrijk zijn voor een functie waar je niet met een computer hoeft te werken.

Is uit de naam niet direct duidelijk om wat voor cursus of opleiding het gaat? Geef dan zo kort mogelijk een beschrijving van de cursus. Je wilt natuurlijk wel dat de persoon die je CV onder ogen krijgt, begrijpt wat voor cursus het is geweest. Het heeft vooral te maken met hoeveel jaar werkervaring je hebt waar je, je opleidingen noemt op je CV. Heb je minder dan 1,5 jaar werkervaring, dan kun je beter beginnen met het noemen van je opleidingen. In andere gevallen begin je juist met het noemen van je werkervaring, om vervolgens je opleidingen aan de orde te laten komen. 

 

Beschrijf je interesses en passies

Het is zeker de moeite waard om passies en interesses op je CV te zetten.  Misschien sta je er niet direct bij stil, maar wat jij in je Hobby & Vrije Tijd  doet kan jou zeker helpen op de werkvloer. Werkgevers hebben er altijd oog voor en kijken daarom aandachtig naar de vrijetijdsbestedingen van kandidaten. Sterker nog, het is bijna verdacht als iemand beweert géén hobby’s en interesses te hebben. Een voorbeeld wat een selecteur uit jouw hobby’s en interesses kan afleiden: Sleutel je graag aan motoren, dan ben je geduldig en heb je een groot technisch inzicht. Schilder je veel, dan heb je een oog voor detail en een grote creativiteit. Heb je vijf honden, dan is de kans groot dat je zowel zorgzaam bent als een groot organisatietalent hebt. Hobby’s hebben met passies te maken, wat betekent dat je er met plezier vele uren aan besteedt. Als de kwaliteiten die daarbij komen kijken ook op de werkvloer benodig zijn, zul je je daar meteen thuis voelen.

 

Referenties op je CV vermelden

Als je je een beetje onderdompelt in de wereld van sollicitatiebrieven en cv’s, hoor en lees je vaak over referenties. Maar hoe zit dat nou; moet je nu echt referenties op je CV vermelden? En zo ja, op welke manier kun je dat het beste doen?

Laat ik allereerst eens de vraag beantwoorden: wat zijn referenties? Een referentie is in feite een getuigenis van jouw karakter of functioneren. Met andere woorden zou je kunnen zeggen dat een referentie een ‘goed woordje’ is dat iemand voor jou doet. Dat kan schriftelijk gebeuren, maar ook mondeling. De persoon die de referentie geeft, noemen we ook wel de referaat.

Wie kan mijn referaat zijn?

Idealiter is een oud-werkgever de persoon die een referentie van jou geeft. Zo’n persoon heeft jou in actie gezien op de werkvloer waarbij je moest samenwerken met collega’s en, afhankelijk van de baan, ook met klanten contact had. Een ex-werkgever heeft normaal gesproken ook beoordelingsgesprekken met jou gevoerd en heeft jou al dan niet zien groeien in die functie. Werkte je in een grote organisatie, dan is het misschien logischer om voor een teamleider te kiezen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe moet dat nou als je starter bent? In zo’n geval zou je als referaat een werkgever van een studentenbaan of bijbaan kunnen geven. HBO-studenten kunnen een stagebegeleider opgeven, terwijl academische kandidaten een professor als referaat kunnen proberen te strikken.

Moeten referenties op mijn CV?

Niets moet, en al helemaal niet als het om referenties gaat. Uiteraard kan een potentiële werkgever om referenties vragen, maar dat gebeurt pas ná een sollicitatiegesprek. De werkgever dient jou dan op de hoogte te stellen van het feit dat hij of zij referenties wil raadplegen. Het feit dat er dus nog een contactmoment over is, betekent dat het vermelden van referenties op je CV niet noodzakelijk is. Natuurlijk mag je ervoor kiezen om ze op jouw cv te vermelden. Als je ruimte over hebt en het referenties zijn om trots op te zijn, kan het goed staan om ze op je CV te zetten.

Kies je ervoor om referenties op je CV te zetten, dan is het gebruikelijk om de volgende informatie van elke referaat te geven: naam, telefoonnummer, functie en de naam van de organisatie.

 

Talen op je CV

Beheers je meerdere talen? Dan is het verstandig om je talenkennis op je CV te zetten. Ook als jouw taalvaardigheid niet direct relevant lijkt te zijn voor de functie waarop je solliciteert. Het kunnen spreken, lezen en schrijven van diverse talen staat altijd goed op je CV. Vermeld op het CV zo veel mogelijk talen: je moedertaal, talen die je vloeiend spreekt, goed spreekt of redelijk onder de knie hebt.

 

selected

 

Wanneer je een goed Curriculum Vitae schrijft

Let je niet alleen op wat je erin zet, maar ook wat je er NIET in zet. Irrelevante zaken kunnen afleiden op een CV en het is daarom belangrijk om meerdere keren je CV te lezen of te laten lezen. Voorkom dus zaken als taal en spelfouten, verspringende opmaak, verkeerde of geen contactgegevens, geen of slechte profielfoto, schrijven als derde persoon, leugens op je CV of een onprofessioneel e-mail adres gebruiken en als laatste niet je salariswensen vermelden.

 

Hou je CV up to date

Tot slot, probeer bij elke sollicitatie je CV te updaten en relevant aan de functie te maken. Probeer met een open sollicitatie, zoals op dewerknemersmarkt.nl, je CV zo neutraal mogelijk te houden om onmiddellijk een goede indruk achter te laten zodat elke potentiele toekomstige werkgever na 30 seconden besluit dat jouw CV de moeite waard is.

 

Jouw CV gebruiken in een open sollicitatie?

Schrijf je snel in!!!

nee, nu nog niet

 

lees ook;

wat voor structuur kies jij in je curriculum vitae?

baan zonder diploma