FacebookTwitterInstagramYoutube

Werkloosheid Nederland

 

 

De werkloosheid in Nederland in 2020 is door het covid-19 virus enorm gestegen. Sinds 2003 hebben we niet meer gezien dat het aantal werkloosheidsuitkeringen zo snel steeg. Het gaat vooral om jongeren met een flexcontract.

 

Werkeloosheid in Nederland

 

In het eerste kwartaal van 2020 nam de werkloosheid in Nederland nog relatief sterk af, vergeleken met het vierde kwartaal van 2019.

Maar na flinke dalingen van het aantal werklozen in januari en februari daalde de werkloosheid in maart nauwelijks meer. Weliswaar nam het aantal werkenden in maart sterk af in verband met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar lang niet iedereen die stopte met betaald werk werd werkloos. Relatief veel mensen die stopten met werken, waren niet op zoek en/of direct weer beschikbaar.

 

 

In april 2020 zijn er 160.000 mensen zonder betaald werk bijgekomen.

Vooral de Horeca lijkt het meest getroffen door de Corona crisis. Het aantal werkloosheidsuitkeringen is in die sector opgelopen tot 518%. Andere sectoren die het zwaar hebben zijn de schoonmaakbranche, uitzendbedrijven, detailhandel en cultuur.

 

 

Niet alleen in deze sectoren, maar in alle sectoren is de werkeloosheid opgelopen.

Ook in het onderwijs, de bouw en de landbouw, waar in maart nog een afname werd gerapporteerd is het aantal werkloosheidsuitkeringen gestegen. Het UWV registreerde eind april 292 duizend lopende WW-uitkeringen, een toename van 42 duizend ten opzichte van een maand eerder.

 

 

Het kabinet betaalt via de de NOW-regeling op dit moment een deel van het salaris van 1,9 miljoen mensen uit.

Een doel van die regeling is te voorkomen dat bedrijven hun personeel massaal ontslaan. Bij de NOW-regeling was eerst een boete (50%) gekoppeld aan het ontslaan van werknemers, maar bij de tweede en NOW-regeling, die van kracht gaat op 1 juni 2020, zullen er geen boetes meer worden gekoppeld aan het ontslaan van werknemers, aldus minister Koolmees.

 

 

De vakbond FNV denkt dat als in het tweede steunpakket voor bedrijven geen ontslagboete zit, dat pakket zijn doel voorbij schiet.

Wanneer je mensen zonder boete kunt ontslaan, Dan zal de motivatie verdwijnen om te investeren in werknemers tijdens de steunmaatregelen. Ze vermoeden dat werkgevers zich dan nog meer berekenend gaan richten op de kortetermijnbelangen van het bedrijf. Het behoud van banen en inkomsten staat dan niet meer op de eerste plaats.

 

 

FNV wil meer betrokken worden bij de plannen van Minister Koolmees.

Welke nu samenwerkt met de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). De FNV vindt dat bedrijven pas een akkoord is met de vakbonden bedrijven steun mogen krijgen. De vakcentrale vindt dat de enige manier om tot goede afspraken te komen over werkgelegenheid, scholing en andere regelingen voor werkenden.

 

 

Niet alleen de vakbonden hebben een wensenlijst.

Koninklijke Horeca Nederland pleit al een tijd voor extra steun. Zij willen ook hulp bij andere kosten naast de personeelskosten, zoals huurkorting of huurcompensatie en ook andere werkgevers hebben ideeën over het tweede steunpakket.

 

 

 

De regeling heeft tot nu toe veel ontslagen voorkomen.

 De stijging van het aantal aanvragen van werkloosheidsuitkeringen had nog veel hoger kunnen uitpakken. Bedrijven hebben wel moeite gedaan om hun vaste krachten te houden. Het gaat nu vaak om flexkrachten, oproepkrachten en uitzendkrachten waardoor de werkeloosheid in Nederland nog steeds aan het stijgen is.

 

 

Met hoeveel procent de werkloosheid in Nederland nog gaat stijgen weten we nog niet precies. 

De FNV vreest dat de echte ontslaggolf helaas nog moet komen. Ben jij momenteel werkloos, of heb je door de Corona-crisis je baan verloren en ben je op zoek naar een nieuwe baan, dan helpen wij je graag.

 

Hoe dat in zijn werk gaat lees je

hier!