FacebookTwitterInstagramYoutube

De bijzondere baan van een hondentrainer

 

Wat houdt het beroep van een hondentrainer in?

Wanneer je kiest voor het beroep van hondentrainer, ook wel kynologisch instructeur genoemd, ga je eigenlijk mensen trainen die vervolgens weer hun honden trainen en is het dus ontzettend belangrijk dat je niet alleen maar goed met dieren kunt werken, maar ook goed met mensen om kunt gaan.

 

hondenschool

Mensen komen met hun hond of honden naar de hondenschool voor een puppycursus, of om vervelend gedrag van een volwassen of puberende hond proberen af te leren.

Het is vooral belangrijk dat je goed kunt luisteren en snel begrijpt wat de problemen zijn waar de baasjes met hun hond tegen aan lopen.

 

Het leuke aan het beroep van hondentrainer is dat je met enorm veel hondenrassen in aanraking komt. Van labrador tot jack russell, Duitse herder en wat dacht je van de Nova Scotia duck tolling retriever.

​​​​​

(Nova Scotia duck tolling retriever) 

Nova scotia duck tolling retriever

 

Voor wie de laatste niet kent, de Nova Scotia duck tolling retriever is een hond die gek is op apporteren en zeer geschikt is als hulphond, reddingshond, maar ook zeker als familiehond. De duck tolling Retriever dankt veel van zijn karaktereigenschappen juist aan het specifieke werk waarvoor hij is gefokt. Hij is namelijk gefokt om te dienen als werkhond. Vanwege de apporterende eigenschap van de toller zal deze in Nederland over het algemeen als werkhond worden ingezet op de praktische jacht. De Nova Scotia toller beschikt over genoeg kracht om een volwassen gans aan land te brengen. Ze zijn natuurlijk niet alleen maar geschikt voor de jacht, maar ook heel geschikt voor andere hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid. De duck tolling Nova Scotia retriever is een slimme hond met van nature een hele goede conditie en kan net als een labrador erg goed zwemmen en is hierdoor niet alleen een goede apporteur op het land, maar zeker ook in het water.

 

De  interactie tussen mens en hond is ontzettend belangrijk

Als hondentrainer moet jij dus goed kunnen overbrengen wat de cursist moet doen om de hond op de juiste manier te begeleiden. Bij sommige honden zoals labradors, golden retrievers en Duitse herders gaat dat wat makkelijker dan bij een shih tzu, mastiff, beagle of een bulldog.

De intelligentie van honden zijn verdeeld in 6 klasses. Onder de meest slimme en snelst te trainen honden vallen onder andere de: bordercollie, Duitse herder, golden retriever dobermann pincher, rottweiler en jawel, de poedel! 

Onder de minst slimme en moeilijk te trainen honden vallen onder andere de: shih tzu, mastiff, beagle, pekinees, chow chow, bulldog en de Afghaanse windhond. (Bron: business insider)

 

hondentrainer

 

Het salaris van een hondentrainer

Het salaris van een hondentrainer ligt ongeveer tussen de €1700,- en €2500,-  bruto.

Vaak zie je dat een hondentrainer er nog iets naast doet zoals een hondentrimsalon een hondenuitlaatservice, een honden fokkerij, of ze openen een hondenpension.

 

golden retriever puppies

 

Welke opleidingen voor hondentrainer zijn er

Om officieel hondentrainer te worden zijn er verschillende opleidingen en is het ook belangrijk om stage te kunnen lopen bij een goede hondenschool. Een aantal goede opleidingen zijn:  DogVision Amersfoort, Martin Gaus academie lelystad, Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld, Kynoacademy Zwolle en HACR Roermond.

 

 

Meer bijzondere banen

Op zoek naar een nieuwe baan?